Kuka olet?
Jari Niskanen, 45 vuotta, naimisissa Ainon kanssa, 13-vuotias poika Ville.
Minkälainen olet luonteeltasi?
Sosiaalinen, jos suutun, pitkävihainen.
Mitkä asiat ovat tärkeimpiä elämässä?
Terveys, perhe ja pidä itsestäsi ja lähimmäisistä huolta.
Kerrotko urheilutaustastasi? Mitä olet harrastanut voimanoston lisäksi?
Ala-asteiässä juoksu, hiihto, pesäpallo ja jalkapallo, yläasteiässä lentopallo, pesäpallo ja vähän penkkipunnerrusta Tipasojan koululla.
Miten tulit löytäneeksi voimanoston? Minkä ikäisenä aloitit ja paljonko nyt on treeniä takana?
Vuonna 1973 10-vuotiaana hiihtokilpailujen jälkeen nostin kokeiluna 16 kg pään päälle, sitten lensin selälleni painojen kanssa, melkoiset jäljet lakkalattiaan. Penkkipunnerrusta harrastin Tipasojan koululla, penkkinä pitkä voimistelupenkki ja kaverit nostivat painot käsille ja eikun sarjoja. Varsinainen aloitus vuonna 1978 15-vuotiaana. Minulla on Kainuun piirinennätys treenivuosissa = 30 vuotta ilman keskeytystä. Pisin tauko n. 3 viikkoa.
Minkälaista on treenisi ja treeniohjelmasi?
7 = 75% max, 5 = 85%. Kilpailukausi Jarmo Virtasen ohjelman mukaan.
Onko harjoittelusi muuttunut vuosien varrella?
Kyllä. Nuorempana alle 25-vuotiaana kolme penkkitreeniä viikossa, nykyään jalkakyykkyä, penkkipunnerrusta ja maastanostoa kerran viikossa ja joitakin palauttavia pumppitreenejä kun prosentit on yli 80% ja kävely+sauvakävely ja kevyt hölkkä.
Treenaatko systemaattisesti ja onko sinulla valmentajaa? Kuka suunnittelee ohjelmasi?
Kyllä. 6-8 viikon jaksoja peruskunto, voimanhankinta, kilpailuihin valmistava treeni. Valmentajana toimivat kaikki treenikaverit. Suunnittelen itse ohjelmani.
Minkälaiset tulokset sait ensimmäisessä virallisessa kilpailussa? Milloin tämä tapahtui? Minkälaiset muistot sinulle jäi ko. kisasta?
JK = 100 PP = 128 MN = 120, Kajaanissa marraskuussa 1980 uimahallin vieressä olevassa vanhan katsomon alakerrassa. Tosi hyvät muistot jäi, tuli penkin piirinennätys 17v. 75kg:n sarjaan.
Oletko kokenut urallasi pettymyksiä?
En.
Mikä on lempilajisi? Miksi?
Voimanosto! Olipa mikä nostomuoto tahansa, jos tulee ennätys, silloin saan hyvät kiksit.
Kuinka säilytät motivaation treenaamaan?
Mulla on riippuvuussuhde treenaamiseen ja se on elämäntapa. Jos silti treeni tökkii niin katson kuuluvani ns. veteraanivoimailijoihin, otetaan pienet lepposat hönöt niin jopa taas treeni maistuu.
Miten huolehdit lihashuollosta ja levosta?
Kävely 1-2 kertaa viikossa, uinti yhden kerran viikossa, talvella avannossa, venyttelyä 3-5 kertaa viikossa. Lisäksi Pekka (Klemetti) on hieronut minua 2 kertaa kuukaudessa (ja muutama pullo keskustaa)
Noudatatko ruokavaliota ja kuka sen suunnittelee? Kuinka tärkeänä pidät ruokavalion merkitystä?
En, minä kyllä mässyän iltaisin. Ruokavalio on erittäin tärkeä jos on tiukka painon veto sarjaan. Muista ennen treeniä energiatankkaus, treenin jälkeen palauttava tankkaus, huolehdi vitamiinit.
Mitä mieltä olet henkisestä kantista voimanostossa? Minkälainen luonne pitää olla, että pärjää voimanostossa?
Henkinen kantti erittäin tärkeä, älä takerru pieniin vastoinkäymisiin treeneissä ja kilpailuissa, älä selitä – NOSTA, luonne realistinen ja periksi antamaton. Kilpailutilanteessa valittaminen ei ole hyvä juttu.
Missä treenaat? Onko salilla missä treenaat paljon nostajia ja onko teillä hyvä ryhmähenki?
Sotkamossa TK:n voimailutilat, salilla on So-Vi:n nostajia n. 10 henkilöä. Ryhmähenki on erittäin hyvä, rehelliset arvioinnit treenikavereiden nostoista. ”Ryhmähenki joskus haisee”
Onko sinulla ”idoleita” tai henkilöitä, jotka ovat merkittävästi vaikuttaneet sinun nostajaurallasi?
Jarmo Virtanen ja Hannu Malinen. Ei ole idoleita mutta nämä kyseiset henkilöt antaneet treenivinkkejä.
Mitkä ovat parhaat saavutuksesi voimanostossa ja mitkä ovat parhaat tuloksesi?
Vet.1 EM-4 + JK-3, PP-1
Vet.1 PM-1 2 kertaa
Vet.1 SM-1 2 kertaa, SM-2, SM-3 (voimanosto)
Vet.1 SM-1, SM-3 (penkkipunnerrus)
Joukkue-SM 10 mitalia.
Parhaat tulokset: JK 305, PP 225, MN 290, Yht. 805.
Mitkä ovat lähitulevaisuuden tavoitteesi?
Vet.1 MM-kisat USA ja olla yhtenä nostajana seurajoukkueiden SM-kisoissa Hämeenlinnassa.
Mitkä ovat pitkän tähtäimen tavoitteesi tulosten ja saavutusten osalta?
Miesten SM:t Sotkamossa 2009 sarjan 110kg SM-mitali, yleisen sarjan jalkakyykyn, penkkipunnerruksen ja yhteistuloksen piirinennätykset 110kg:n sarjassa ja 125kg:n sarjassa lisäksi maastanoston piirinennätys. Vet.2 (50-59v.) maailmanmestaruus voimanostossa.
Onko sinulla muita harrastuksia?
Joskus kuuntelen musiikkia, avantouinti ja olen mukana Ville-pojan erinäisissä harrastuksissa, ykkösenä pesis, vastuuvanhempana.
Mitä neuvoja annat aloittelijoille ja mitkä ovat suurimmat virheet mitä voit tehdä?
Hanki erittäin hyvä perusvoimataso ja samalla vanhemman lajista tietävän voimanostajan silmien alla hyvä tekniikka, ole realistinen oman kehityksen suhteen, tavoitteita pitää olla. Jos UFOILET, mene peilin eteen ja läpsäytä itseäsi poskelle.
Mitä haluaisit sanoa tähän lopuksi?
Meillä on yksi Suomen parhaimmista voimanoston erikoisseuroista, pidetään huolta seurasta ja olkaamme rehtejä urheilijoita/toimitsijoita. Olemme järjestäneet erittäin paljon erinäisiä voimanostokisoja, laadukkaita nostajien kannalta joissa on voitu tehdä kovia tuloksia. Voimanostojaosto on perustettu 1979 ja olen ollut mukana 23 vuotta. Meidän perustalkooporukka on toiminut 20 vuotta ja kaikki nämä hienot kisat jotka olemme järjestäneet ovat talkooväen ansiota. Kisojen järjestäminen ei onnistu ilman näin mahtavaa talkooporukkaa. Seuratyöntekijöiden jatkuvuus! Nuoria sitoutuneita vastuun kantajia! Älkää unohtako mikä on talkoohenki! Älä myöskään hölmöile vapaa-aikanasi
Tärkeintä voimanostossa kehittymiselle ja menestymiselle on intohimo. Harjoittelun ja kilpailun on tunnuttava mielekkäältä. Jos harjoittelu on pakkopullaa, pidä tauko.