Historia

Perustaminen

Voimanostojaosto on perustettu vuonna 1979. Seuran puheenjohtajana toimi tuolloin Pertti Sirviö. Voimanostojaoston ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin Raimo Kuikka ja muiksi jäseniksi veljekset Osmo, Hannu ja Ari Korhonen. Toiminta alussa oli pienimuotoista eivätkä välineet olleet kummoisia. Kätevänä miehenä käsistään Hannu Korhonen teki itse painot ja nostotangon. Myöhemmin saatiin lahjoituksena virallinen voimanostotanko Kajaanin Kuohulta. Vaikka tuohon aikaan lajia kilpailumielessä harrastaneita oli vähän, salilla kävi paljon nuoria poikia rautaa vääntämässä.

Salitoiminta

Ensimmäinen ja legendaarinen voimailusali tai oikeammin ”koppi” oli Hakatalojen kerrostalon pohjakerroksessa. Tilat olivat todella ahtaat, lattiapinta-ala 3×3 metriä. Tila oli niin pieni, että kerrallaan sopi tekemään vain yhtä liikettä. Jos joku treenasi jalkakyykkyä, niin kaikki muutkin tekivät sitä. Lisäksi tilassa oli talon kylmiön lauhdutin, joka puhalsi lämmintä ilmaa. Talvella tästä ei ollut haittaa, mutta kesällä helteellä lämpö saattoi kohota lauhduttimen ansiosta jopa 50-60 asteeseen. Ei kylmä kolottanut jäseniä, mutta nestehukka oli valtaisa. 80-luvun puolivälissä aloitti salilla harjoittelemaan Sotkamoon takaisin muuttanut Jari Niskanen, johon henkilöityy pitkälle sotkamolainen voimanostokulttuuri. Jari oli harrastanut lajia useita vuosia opiskellessaan ja työskennellessään Kajaanissa. Samoin tiensä salille löysi tuleva nuorten voimanoston maailmanmestari Asko Sirviö.

Vuonna 1985 salitiloihin tuli pieni parannus. Sali muutti työväentalolle tyhjillään olevaan talonmiehen asuntoon. Voimailutilat rakennettiin Pertti Sirviön johdolla ja tilaa oli ruhtinaalliset 20 neliömetriä. Samaan aikaan seuralle oli hankittu ensimmäinen virallinen levytankosarja. Vuoden kuluttua salille tehtiin pieni remontti, missä huoneiden välinen seinä purettiin ja lämmityskiellossa ollut puuhella kannettiin ulos. Näin saatiin salille hieman avaruutta lisää. Sali jäi muistoihin varsinkin kylmyydestään. Kovilla pakkasilla sisälämpötila saattoi laskea 9 asteeseen. Penkkipunnerruksessa piti joskus olla hanskat kädessä, ettei tanko olisi tarttunut kiinni.

Näin oli sotkamolainen voimanosto lähtenyt pienin askelin liikkeelle. Muutaman vuoden harjoittelun jälkeen ensimmäiset hedelmät kypsyivät Asko Sirviön, Matti Laatikaisen ja Tero Niskasen voitettua painoluokkansa alle 20-vuotiaiden SM-kultaa Kotkassa 1988. Tämä menestys antoi pontta uuden salin saamiseksi. Uudet tilat löytyivät Salmelan koululta. Kunta rakensi varastotilaan ilmastoinnin, wc:n suihkutiloineen ja lavat nostamista varten. Samalla saatiin salille lisää kuntoiluvälineitä ja kaksi uutta voimanostotankoa painoineen. Harjoitteluolosuhteet olivat muuttuneet huomattavasti. Tilaa oli puolet enemmän. Ainoat haitat tiloissa olivat salin kapeus sekä silloin tällöin ilmastoinnin imemä pakokaasu viereisestä autotallista.

Tilanteeseen saatiin ratkaisu terveyskeskuksen laajennuksen yhteydessä vuonna 1992. Kunnan rakennusmestari, Erkki Kemppainen, ehdotti seuralle tiloja laajennusosan kellarikerroksesta. Tilat olivat jäämässä hiekkapohjalle alkuvaiheessa. Kunta tekisi salin betonilattian, mutta seuran olisi tehtävä sosiaalitilat ja muut tarvittavat tilat. Kunta kustantaisi tarvikkeet. Siitä alkoi Sotkamon Visan voimanostojaoston suurin talkootyöurakka. N. 2000 miestyötunnin jälkeen tiloihin valmistui maaliskuussa Pohjois-Suomen siihen aikaan nykyaikaisimmat voimailutilat. Enää ei menestyminen ole kiinni harjoitteluolosuhteista. Sali on löytänyt tiensä sotkamolaisten keskuuteen, enää ei puhuta Visan salista, vaan salilla käy iltaisin vilske kuntoilijoiden ja voimanostajien harjoitellessa.

Kilpailujen järjestäminen

Ensimmäiset voimanostokilpailut Sotkamon Visa järjesti 1989, kun Akkoniemen koululla pidettiin TUL:n Kainuun piirin mestaruuskilpailut. Ensimmäiset isommat kilpailut Visa isännöi Vuokattihallilla 1991, jolloin alle 23-vuotiaat kamppailivat paremmuudesta kaksipäiväisissä voimanoston suomenmestaruuskilpailuissa. Kilpailujen järjestelyt saivat osakseen paljon kiitosta kilpailijoilta ja Suomen Voimanostoliitolta. Näistä kilpailuista eteenpäin Visa on saanutkin järjestää arvokilpailuja tasaiseen tahtiin. SM-kilpailut Visa on järjestänyt 14 kertaa, viimeisimpänä varustevoimanoston SM-kilpailut Vuokatin urheilutalolla vuonna 2024. SM-kilpailuiden lisäksi Sotkamon Visa on kunnostautunut myös kansainvälisten kilpailuiden järjestäjänä – vuonna 1998 järjestettiin voimanoston miesten Euroopan mestaruuskilpailut. Euroopan mestaruudet ratkottiin neljän päivän aikana Katinkullassa. Järjestelyt saivat runsaasti kiitosta Euroopan Voimanostoliitolta ja jatkossa kokemukset näistä kisoista ratkaisivat vuoden 2001 voimanoston miesten maailmanmestaruuskilpailujen saamisen Sotkamoon, jotka olivat ensimmäiset yleisen sarjan maailmanmestaruuskilpailut Kainuussa kautta aikojen.

Kilpailumenestys

Sotkamon Visan voimanoston kansainvälinen menestys lepäsi alkuvuosina Asko Sirviön ja Matti Laatikaisen harteilla. Sotkamon pikku jättiläinen, Asko Sirviö, on saavuttanut kaiken mahdollisen. Asko nappasi juniorivuosinaan useita MM- ja EM-mitaleita, kirkkaimpana vuoden 1991 maailmanmestaruus. Edelleen nostouraansa jatkavan Sirviön viimeisin SM-mitali on klassisen penkkipunnerruksen koti-SM-kilpailuista vuodelta 2019. Matti Laatikainen niitti myös mainetta saavuttamalla nuorten MM-pronssimitalin 1990 ja kaksi nuorten EM-pronssia. Asko Sirviön jälkeen seuraavaa maailmanmestaria saatiin odottaa vuoteen 2010, jolloin Raimo Kaattari juhli yli 40-vuotiaiden penkkipunnerruksen MM-kultaa. Siitä lähtien menestys onkin ollut MM-tasolla hurjaa: maailmanmestaruuden ovat napanneet vuonna 2013 Krista Määttä alle 18-vuotiaiden klassisessa voimanostossa, samana vuonna Jari Niskanen yli 50-vuotiaiden voimanostossa ja 2014 Aira Knutars yli 60-vuotiaiden penkkipunnerruksessa. Niskanen ja Knutars ovat sittemmin myös uusineet mestaruutensa. Joukkueiden suomenmestaruuskilpailuissa Sotkamon Visan joukkue on saavuttanut useita mitaleita – 4 kultaa, 6 hopeaa ja yhden pronssin. Vuodesta 1987 lähtien seuralla on suomenmestaruuskilpailuista ja arvokilpailuista voimanostossa ja penkkipunnerruksessa yli 400 henkilökohtaista mitalia.

Voimanostojaoston toiminta

Toiminta keskittyy pitkälti salilla harjoitteluun ja valmistautumisiin kilpailuihin. Perinteeksi ovat muodostuneet erityisesti heinäkuussa järjestettävät suurta suosiota saaneet Rantapenkkarit, jotka vuonna 2024 järjestetään jo 17. kerran. Luonnollisesti isot kilpailut työllistävät kovasti seuran väkeä. Tällä hetkellä voimanostoa kilpailumielessä harrastaa noin kymmenen henkilöä. Valmennusoppia on saatu kolmesti järjestetyltä valmennusleiriltä. Valmentajina ovat olleet maailman huiput; voimanoston maailmanmestarit Kyösti Vilmi, Jarmo Virtanen ja Hannu Malinen ovat jakaneet tietojaan ja taitojaan järjestetyillä leireillä. Voimanostojaoston toiminta rahoitetaan talkootyöstä saaduilla ja yhteistyökumppaneilta, lähinnä mainostoiminnalla hankituilla varoilla.

Sotkamon Visa tunnetaan Suomessa rehtinä seurana. Urheilussa nykyisin paljon esillä olleeseen dopingiin Visassa on selvä kanta. Kielletyt aineet eivät kuulu seuran toimintaan. Pitkäjännitteisellä harjoittelulla saavutetaan kovat tulokset ilman kepulikonsteja. Urheilijoiden käyttäytyminen omalla ajalla tulee olla hyvien tapojen mukaista, koska yksittäinen henkilö edustaa aina myös seuraansa.

Alkuperäinen kirjoitus: Heikki Piirainen

Vuoteen 2024 päivittänyt: Ville Niskanen