Airalle ja Jonille mitalit Ylöjärveltä

Kuva: Joni Niskanen taipui mestaruuskamppailussa täpärästi Juha Matti Englundille

Sotkamon Visan urheilijat saavuttivat kaksi mitalia varustepenkkipunnerruksen SM-kilpailuissa Ylöjärvellä viikonloppuna. Aira Knutars voitti Suomen mestaruuden yli 60-vuotiaiden 52 kilon sarjassa ja Joni Niskanen saavutti SM-hopeaa miesten 59 kilon sarjassa. Lisäksi Emilia Haataja sijoittui neljänneksi naisten +84 kilon sarjassa ja Mikko Rusanen kuudenneksi yli 50-vuotiaiden 83 kilon sarjassa. SM-kilpailuihin oli ilmoittautunut yhteensä 139 nostajaa.

Aira Knutarsin lauantaina voittama Suomen mestaruus oli jo Knutarsin pitkän uran kahdeskymmeneskolmas. 72,5 kilon tuloksella Knutars oli myös yli 60-vuotiaiden ikäluokan paras nostaja. Ensi vuodeksi Knutars siirtyy kilpailemaan yli 70-vuotiaiden ikäluokkaan. Lauantain toinen nostaja, Mikko Rusanen onnistui kahdessa nostossa, joista toisessa rautaa oli lastattu 120 kiloa. Yli 50-vuotiaiden 83 kilon sarjan Suomen mestaruuden voitti Joensuun Puntti-Poikien Tomi Vikla kovalla 200 kilon tuloksella.

Sunnuntaina Emilia Haataja onnistui erinomaisesti kaikissa nostoissaan ja paransi ennätystään 12,5 kiloa lukemiin 107,5 kg. Pronssimitali matkasi kuitenkin lopulta Äänekoskelle Saara Puusaaren mukaan samalla tuloksella mutta kevyemmällä kehonpainolla. Myös kulta- ja hopeamitalit ratkottiin samalla tuloksella, mestaruuden nappasi lopulta PorHT:n Sari Rauhala 152,5 kilon tuloksella.

Viikonlopun viimeinen visalainen Joni Niskanen teki samalla kertaa kaksi paluuta: paluun SM-kisoihin liki 10 vuoden tauon jälkeen ja paluun 59 kg sarjaan liki 12 vuoden tauon jälkeen. Kultakamppailussa Rauman Ydinvoiman Juha Matti Englundia vastaan Niskanen heilutti tahtipuikkoa ensimmäiset kaksi nostokierrosta, mutta viimeisellä kierroksella Englund otti lopullisen kiinnityksen mestaruuteen onnistuttuaan 107,5 kilon nostossa ja Niskasen epäonnistuttua omassa vastauksessaan 110 kilosta. Niskasen toisella kierroksella nostettu tulos 102,5 kg on kuitenkin uusi Itä-Suomen ja Kainuun piirin ennätys tähän sarjaan, Kainuun ennätys oli aiemmin Jonin serkun Juhon nimissä.

Kajaanin Kuohun Toivo Kyllönen voitti SM-kultaa M70 120kg sarjasssa ja Tarmo Lähdesmäki SM-pronssia miesten 105kg sarjassa. Kainuulaisten seuraava kisatavoite on loppiaisviikonloppuna Vuokatissa järjestettävissä varustevoimanoston SM-kilpailuissa, joihin on ilmoittautunut yhteensä 71 nostajaa.

Tulokset

N60 52kg

 1. Aira Knutars So-Vi 72,5 kg

M50 83kg

 1. Tomi Vikla JoPuPo 200 kg
 2. Vesa Hartikainen EV 190 kg
 3. Mikko Fasse OPT 152,5 kg
 4. Timo Leminen K-UV 150 kg
 5. Mika Timonen PaPu 135 kg
 6. Mikko Rusanen So-Vi 120 kg

Naiset +84kg

 1. Sari Rauhala PorHT 152,5 kg
 2. Helena Rehnberg E-SV 152,5 kg
 3. Saara Puusaari ÄV 107,5 kg
 4. Emilia Haataja So-Vi 107,5 kg

Miehet 59kg

 1. Juha-Matti Englund RAYVO 107,5 kg
 2. Joni Niskanen So-Vi 102,5 kg