Ruskanostoissa rauta liikkui

Terveyskeskuksen voimailutiloissa kilpailtiin jälleen perinteisten Ruskanostojen merkeissä. Kilpailupäivä muuttui kesken kisaviikon lauantaista sunnuntaille, mutta yllättävä ajankohtamuutos ei vaikuttanut lopulta osallistujamäärään kuin yhden nostajan osalta. Lopulliseksi kilpailijamääräksi muotoutui täten 19 nostajaa, joista 14 kilpaili klassisessa voimanostossa ja viisi varustevoimanostossa.

Naisten klassisen sarjan voittaja löytyi N14-ikäluokasta, kun Pomarkun Pyryn Essi Närvä kerrytti 330 kilon tuloksellaan 69,24 IPF GL -pistettä. Tulos ylitti samalla SM-tulosrajan naisten 69 kilon sarjaan avoimeen ikäluokkaan, kova suoritus vuonna 2009 syntyneeltä Närvältä. Kajaanin Kuohun Tiina Kangasjärvelä paukutteli epävirallisia Suomen ennätyksiä N40-ikäluokan 47 kilon sarjaan niin jalkakyykyssä (77,5 kg), maastanostossa (112,5 kg) kuin yhteistuloksessakin (242,5 kg). Pisteissä Kangasjärvelä jäi kuitenkin Närvästä vajaan pisteen päähän. Isäntäseuran Emilia Haataja tyytyi tekemään kolmella nostolla vain SM-tulosrajan 370 kg yli 84-kiloisten sarjaan, mutta nappasi silti kolmossijan 66,02 pisteellä. Varustesarjassa Juankosken Punnerruksen Mari Ukkonen vei voiton 382,5 kilon tuloksella 52-kiloisiin, jolla 78,74 pistettä. Seurakaveri Eveliina Partanen sijoittui toiseksi, mutta punnersi penkiltä lopulta naisten isoimmat romut 140 kiloa.

Miesten klassisessa sarjassa Visan Sauli Leinonen nosti voittajaksi rutiinituloksella 595 kg 83-kiloisiin 83,26 pisteen arvoisesti. Ensimmäisissä voimanostokilpailuissaan saman tien toiseksi nostanut Visan Tony Kilponen laittoi Leinosen kuitenkin tiukoille häviten lopulta vain reilulla pisteellä. Kilposen tulos 625 kg oikeuttaa myös M18 93kg sarjan rankingissa tänä vuonna jopa toiselle sijalle. Helsingin yliopiston voimailijoita edustava Ivan Dolgov oli kolmas 600 kg tuloksella 93-kiloisiin ja 78,59 pisteellä. Visan päivän neljäs nostaja Mikko Rusanen tyytyi tekemään vain tuloksen tammikuun SM-kotikisoja varten ja sijoittui kahdeksanneksi. Varustesarjan voitti Kajaanin Kuohun Tarmo Lähdesmäki 740 kg tuloksella 105-kiloisiin ja 76,60 pisteellä. Oulun Power Teamin Kari Räihällä oli vaikeuksia jalkakyykyssä, mutta toinen sija irtosi lopulta 542,5 kg tuloksella 83-kiloisiin ja 65,73 pisteellä.

Ruskanostojen kaikki tulokset löydät Suomen Voimanostoliiton sivuilta. Visalaisten seuraava kilpailutavoite on klassisen voimanoston avoimen ikäluokan SM-kilpailut Oulussa 17.-19. marraskuuta. Oulun SM-kisoista seuraavana viikonloppuna puolestaan kilpaillaan jälleen Sotkamossa, kun terveyskeskuksen voimailutiloissa järjestetään perinteiset Pikkujoulupenkkarit 25. marraskuuta.