Piinapenkissä Pekka Kulju

Sotkamon Visan rivit vahvenivat vuoden vaihteessa, kun Pekka Kulju siirtyi seuraamme Kajaanin Kuohusta. Pekka on penkkispesialisti, joka tekee tuloaan Suomen huipulle.

Annetaanpa uuden nostajamme kertoa hieman itsestään piinapenkin johdattelevien kysymysten kautta.

1. Kerroppa hieman itsestäsi.
– Olen Pekka, vaikka olen perheen kesken olen aina ollut Veikka. Metsäkonetta olen aina ajanut leipäni eteen. Vois tehä muutakin, jos Kainuussa ois muuta hommaa. Perheeseen kuuluu poikani Olavi, puolisoni Kaisa ja Roki – koira. Olavi harrastaa painia ja Kaisa on löytänyt myös voimailun pariin.

2. Minkälainen olet luonteeltasi?
– Omasta mielestä rauhallinen, mutta elän vaan yhen päivän kerrallaan. Ei oo ikinä ollu pitkiä suunnitelmia. Hyvä, kun tietää mitä tunnin päästä tapahtuu.

3. Mitkä asiat ovat tärkeimpiä elämässä?
– Olavi se tärkein on. Muut tulee sit perästä.

4. Kerrotko urheilutaustastasi?
– Harrastin juniorina nyrkkeilyä usean vuoden, muistaakseni 6 vuotta. Olen moottorikelkkaillut todella paljon aina vuoteen 2006 asti. Jonkun kisankin olen ajanut. Muuten ei oo urheilu kiinnostanut.

5. Onko sinulla tällä hetkellä muita harrastuksia voimailun ohessa?
– Joskus käyn kavereitten kaa nyrkkeilysalilla ottamassa nekkuun.

6. Miten tulit löytäneeksi penkkipunnerruksen? Minkä ikäisenä aloitit ja paljonko sinulla on nyt treeniä takana?
– Taisi olla 2009 loppua tai 2010 alkua, kun rupesin reenaileen Nakertajan ”criminalgymillä”. 🙂 Ihan kahtoin joku aamu ihteeni peilistä, että vois vaikka salille lähtee, kun alkaa ikääkin olla ja kaikkee muutakin. Elikkä noin 25-vuotiaana alotin. Sitten kun huomasin, että penkki kulkee yllättävän hyvin, niin aloin panostaa siihen ja raudat kasvokin lujaa tahtia. Ekana vuotena tais tulla 60kg penkkimaksimiin lisää eli 100kg kasvoi 160kg:oon. Aktiivista reeniä on noin 4vuotta takana.

7. Onko sinulla valmentajaa?
– Oon reenannu ihan oman pään mukaan. Oon toki saanu hyviä vinkkejä kokeneemmilta, mutta minusta ei oo ohjelmia oikein noudattamaan. Tahtoo jäädä aina kesken. Jarilta (toim.huom. Niskanen) oon kyselly paljon neuvoja ja onhan toi ainakin vielä neuvonut. 🙂

8. Minkälaista on treenisi ja treeniohjelmasi?
– Teen tosi paljon penkkiä, jopa 4-6 kertaa viikossa, ja sitten siihen kaikki muut siihen päälle. Tykkäisin tehdä paljon maksimitreeniä, mutta olen koittanut nyt hillitä sitä.

9. Missä treenaat?
– Treenaan Visan salilla Sotkamossa, Forge -salilla Vuokatissa, Vienankadun salilla Kajaanissa ja tietenkin Nakertajan Vanhiksen salilla sillon tällön. Kaikilla saleilla on hyvä henki. Eniten tykkään Nakertaja salin meiningistä. Siellä kaikki yhteiskuntaluokat reenaa sulassa sovussa.

10. Minkälaiset tulokset sait ensimmäisessä virallisessa kilpailussa?
– 15.9.2012 Kajaanissa 162.5 kg raw-penkissä. Nostin alle 83-kilosissa. Tulos on muuten vieläkin voimassa oleva piiriennätys.

11. Minkälaiset muistot sinulle jäi ko. kisasta?
– Tosi hyvät ajattelin, että jos 145 tulee, niin hyvä juttu. Mutta rauta nousikin tosi hienosti ja jäi hirvee näyttämisen tarve.

12. Mikä on lempilajisi? Miksi?
– Penkkipunnerrus ja nimenomaan klassinen. En muissa lajeissa pysty ikinä kisaamaan polvi- ja muiden vammojen takia.

13. Mitkä ovat parhaat saavutuksesi ja mitkä ovat parhaat tuloksesi?
– SM-4 2013 180kg rawina. Sekä 200kg paidalla. Sarjassa alle 93kg

14. Mitkä ovat tulevaisuuden tavoitteesi tulosten ja saavutusten osalta?
– Saada jalka kuntoon ja olla Suomen kovin raakapenkkaaja 93-kilosten sarjassa.

15. Miten huolehdit lihashuollosta ja levosta?
– Tosi huonosti – ihan tosi huonosti. Ihme, kun ei oo vielä mikään paikka yläropassa antanu periksi. Nukkumisesta tykkään eli lepoa kyllä tulee tarpeeksi ja osaan myös pitää taukoa tarpeen tullen.

16. Noudatatko ruokavaliota?
– Koitan syödä mahdollisimman paljon ihan kotiruokaa kotona. Tärkeintä ois se, että söis vaan tarpeeksi paljon ja hyvin. Ainahan toi ei kyllä onnistu.

17. Onko sinulla idoleita tai henkilöitä, jotka ovat vaikuttaneet sinuun nostajaurallasi?
– Isä on ollut aina semmonen esikuva ja se on kyllä hyvin tsempannu. Hän on käyny kisojakin kahtomassa, vaikka ei urheilusta muuten perusta.

18. Mitä haluaisit sanoa tähän lopuksi?
– Toivoisin, että nostajat nostasivat myös oman tai naapuriseuran järjestämissä kisoissa. Se loisi ehkä vähän parempaa yhteishenkeä. Ja nehän voi ottaa ihan vaikka maksimitreeninä, jos ei ole mikään kauden päätavoite.