VI Rantapenkkarit, Hiukka, Sotkamo

Rantapenkkarit järjestettiin jo kuudennen kerran Hiukan rannassa. Vaalan sahanrannasta 90-luvulla alkunsa saanut kisatapahtuma on saanut Hiukassa melkoisen hulppeat puitteet ja suomalaisen voimailukansan vankkumattoman suosion. Tänä vuonna perinteisten rantapenkkareiden rinnalle otettiin myös raw-kisa, ja tämän kokeilun perusteella kisa saa varmasti jatkoa tulevina vuosina. Säiden herra suosi jälleen kerran ja lämpömittarit kohosivat lähes +30 asteeseen. Kevyt tuulen vire Sapsojärveltä viilensi onneksi kisapaikan lämmintä, etten sanoisi hikevää, tunnelmaa.

Ismo Moisasesta penkkikunkku

Kokkolan Ismo Moisanen (83kg) jatkoi Juha Märsylän viitoittamalla tiellä, paransi edellisvuoden kakkossijaansa ja kuittasi itselleen varustesarjassa kisan parhaan nostajan tittelin. Mestarin tie oli varsin kivinen. Lämmittelyissä Ismo sai levypainon jalkapöydälleen ja näin lähtökohdat kisaan eivät olleet parhaat mahdolliset. Yleisön rajun kannustuksen saattelemana Ismo punnersi sisuuntuneena suorille käsille 230 kiloa. Mestaruuspytyn lisäksi Moisanen sai sarjaisännän SKIP/Voimapuoti lahjoittaman lisäravinnepalkinnon. Oulun Power Teamin Mikko ”Tunkki” Ronkainen (93kg) oli oivassa punnerrusvireessä ja kuittasi kakkospytyn ennätyksellään 230 kiloa. Kokkolan Jani Sundholmin (93kg) nostoissa oli myös hyvä draivi ja kisan kolmostila oli selviö 220 kilon raudoilla. Visan Pekka Tervo onnistui aloituspainossaan 180 kilosta.

Maaninen uusi viimevuotisen mestaruutensa

Raahen Hanna-Mari Maanisen kisan aloitus oli tappinen. Kaksi ensimmäistä nostoa eivät onnistuneet, mutta aloituspaino 125 kiloa nousi kuitenkin helposti kolmannella, kun nostolinja saatiin kohdilleen. Kuohun Aira Knutars toisti edellisvuoden sijoituksen ja tuloksensa 77,5 kilolla. Naisten sarjan osallistujamäärä oli kuihtunut vain kahteen nostajaan. Kilpailun johto joutuu miettimään tarkasti ensi vuoden kisan sarjajakoa ja voi olla, että ensi kesänä naiset kisaavat vain raw-sarjoissa.

Varpaisjärven junnut liekeissä

Nuorten sarjat tarjosivat Hiukan runsaslukuisalle yleisölle herkkua koko rahan edestä. Ensin Varpaisjärven Vireen Markus Ahonen (105kg) murskasi SE:n 237,5 kilon aloituspainoillaan. Punnerrus toi Ahoselle ylivoimaisen mestaruuden. Seurakaveri Toni Väisänen (74kg) peesasi mainiosti ja otti nimiinsä sarjansa Suomen ennätyksen 150 kilolla. Varpaisjärveläisten väliin kiilasi kuitenkin Kokkolan Mika Viiperi, joka paransi viime vuotista tulostaan peräti 20 kiloa. Mikan tulos oli 192,5 kiloa, eikä yritys 200 kilon haamurajastakaan ollut hassumpi. Visan Tuomas Tolvanen (93kg) nousi ensimmäisenä visalaisena pyttykerhoon 162,5 kilon punnerruksella. Tuomas paransi vuoden takaista tulostaan peräti 25 kiloa. Visan Hannu Oikarinen punnersi kisassa 85 kiloa.

Veteraaneissa tasaista vääntöä

Veteraanien viisi parasta nostajaa löytyivät raskaista sarjoista. Viime vuoden hopeamies Kokkolan Juha Pohjonen (105kg) nousi podiumin korkeimmalle korokkeelle 225 kilon punnerruksella. Kiuruveden Jänteen Juha Makkonen (105kg) jatkoi kesäkauden mainiota kisaputkeaan punnertaen ennätyksensä 217,5 kiloa. Makkosen vanavedessä kolmanneksi nosti Karihaaran Karun ’Nallekarhu’ Kari Alakorpi (+125kg) 225 kilolla. Visan Jari Niskanen onnistui aloituspainossaan 170 kiloa.

Raw-kisa on tulevaisuutta

Iltapäivällä nostettu raakakisa osoittautui suosituksi ja yleisöön meneväksi kisaksi. Varusteeton kisa sopi mainiosti rantatapahtumaan ja kisaajien nostovarmuus ei ollut kiinni liian tiukoista paidoista. Tässä kisassa nostaja vei rautaa, eikä paita nostajaa. Osa nostajista urakoi osallistumalla molempiin päivän kisoihin. Kahden punnituksen ja kisan läpikäyminen on todellakin hatun noston arvoinen suoritus varsinkin lauantain kaltaisessa hellesäässä.

Tiina Sarlin hätyytteli Suomen ennätystä

Mainion kisauran Body Fitness –puolella tehnyt Karihaaran Karun Tiina Sarlin palasi menestyksellisesti myös penkkipunnerrusrintamalle. Kisan voitto irtosi 72,5 kilon raudoilla, eikä yritys 77,5 ollut kaukana onnistumisesta. Visan Helena Kvist sijoittui kisassa toiseksi 65 kilon painoilla, mutta ennätystä sivuava 70 kiloa ei enää suostunut yhteistyöhön talkoiden pehmittämällä nostajattarellamme. Kolmenneksi sijoittui Kuohun Heidi Heikkinen 60 kilolla.

Muhonov tuhmana

Oulun Power Teamin Tomi ”Hydraulinostori” Muhonen (105kg) on tunnettu raa’asta voimastaan. Tämäkään kisa ei tuonut epäilyksen sijaa asiaan. Muhonen aloitti 190 kilolla ja jatkoi heti Suomen ennätysrautoihin 200 kiloa. Onnistuneet nostot toivat mukanaan rantaa värisyttäneet karhumaiset karjahdukset. Näyttävien pyttyjen lisäksi molempien raakasarjojen voittajat saivat bonuspalkintoina Raatin Kellon lahjoittamat rannekellot. Kuopion Jyrki Koiviston (93kg) nostot olivat myös näyttäviä. Leikkauksen jälkeen lavalle paluun tehneen nostajan tulos oli185 kiloa ja sillä irtosi kisan kakkossija. Varpaisjärven punnertajien mainiota päivätyötä täydensi nuorten hallitseva maailman mestari Antti Ahonen (74kg), joka otti seuralleen päivän kolmannen Suomen ennätyksen 150 kilon ojentuessa suorille käsille. Tulos riitti miesten kisassa kolmospyttyyn.

Kiertopalkinto matkasi jälleen Kokkolaan

Kokkolan saapui Rantakisoihin vahvalla joukkueella voitto mielessään. Kokkolan Jymy otti jo toisen kiinnityksen kiertopalkintoon 83 pisteellään. Ensi vuonna kiertopalkinto on siis katkolla jymyläisille. Kysymys kuuluu: löytyykö Suomen maalta kokkolalaisten pysäyttäjää?
Kokkolassa on menossa erittäin hyvä voimailubuumi. Nostajia löytyy kaikissa ikäryhmissä ja taso on hyvä. Tästä on hyvä jatkaa eteenpäin menestyksen tiellä. Onnittelut Kokkolaan ja tervetuloa ensi vuonna Hiukkaan!

Lopuksi

En malta olla ottamatta kantaa nostajan vastuuseen lisenssin maksu –ja antidoping –sopimusasiassa. Muutaman kilpailijan kisa tyssäsi tietämättömyyteen edellä mainittuihin sääntöasioihin. Seuran ja viime kädessä nostajan on huolehdittava, että kyseiset asiat on hoidettu kuntoon ennen kisan alkua. Suomen Voimanostoliiton listoja päivitetään harvakseltaan ja nostajan on seurattava päivityksiä. Kuitti lisenssimaksusta sekä allekirjoitettu ADT:n sopimus on AINA valmistauduttava esittämään punnituksen yhteydessä. Eikä kysyvä koskaan tieltä eksy.

Hyvän kisapalautteen siivittämänä Sotkamon Visan hallitus harkitsee ja valmistelee vuoden 2012 penkkipunnerruksen yleisen sarjan SM-kisojen hakemista. Se onkin ainoa SM-tason kisa, jota Visa ei ole järjestänyt vuosien saatossa. Visa haki kisaa jo viime vuonna, mutta liitto myönsi sen oikeutetusti juhlavuottaan viettäneelle Äänekosken Huimalle.

Kiitos

Järjestäjän paras kiitos on iloinen ja tyytyväinen urheilija, ja käsityksemme mukaan onnistuimme jälleen kerran järjestämään iloisen ja mieleenpainuvan kisan.

Toivomme suomalaisten vahvatassujen suuntaavan jälleen kerran vuoden kuluttua Hiukkaan!

Sotkamon Visa haluaa kiittää tapahtumaa tukeneita yrityksiä:
– Voimapuoti / SKIP
– Raatin Kello
– Hius-Studio Fu
– Life
– Codecraft
– Maakunta

sekä kilpailun toimihenkilöitä, kilpailijoita, huoltajia ja yleisöä.

Vuoden päästä Hiukassa punnerretaan taas – satoi tai paistoi!!!