Jari Niskanen nosti MM-pronssia

Visan Jari Niskasen 30 vuoden harjoittelu palkittiin perjantain ja lauantain välisenä yönä Palm Springsissä USA:ssa, kun sotkamolainen voitti pronssia veteraanien voimanoston maailman mestaruuskisoissa. Erittäin vaativissa olosuhteissa nostetussa kisassa Niskanen saavutti 770 kilon yhteistuloksen. Kisan voitti USA:n Alvin Fritz 837,5 kilon yhteistuloksella. Hopea meni 790 kilon yhteistuloksella. ”Tämä mitali on minulle henkilökohtaisesti erittäin tärkeä, koska olen tehnyt niin pitkään periksiantamatonta työtä menestykseni eteen , totesi kisapaikalta tavoitettu tuore MM-mitalisti.” Tämä oli Jarin ensimmäinen arvokisamitali.

Sotkamon Visan kantaviin voimiin kuuluva Niskanen oli tuomareiden hampaissa jalkakyykyssä. Aloituspaino 280 kiloa hyväksyttiin vasta toisella yrityksellä. ”Kaikki nostot toin ylös huoltojoukkojen huutamistasyvyyksistä, mutta kaikki nostoni saivat hajatuomion tuomaristossa” – kuvaili Niskanen kisan avaustaan. Toisen suomalaisnostajan, Juho Jaatisen, kohtaloksi koitui kyykyn aloituspaino 305 kiloa, jota Jaatinen ei saanut onnistuneesti ylös.

Penkkipunnerrus sujui Jarille tyypillisellä varmuudella. Toisella nostettu 207,5 kiloa takasi Niskaselle myös penkin lajipronssin. ”215,5 yrityksessä voimat loppuivat kesken” – tunnusti kuumiin olosuhteisiin tottumaton pohjoisen mies.

Maastanosto sujui mallikkaasti kaikkien nostojen mentyä 3-0 tuomariäänin läpi, viimeisen noston ollessa 282,5 kiloa. ” Viimeinen veto oli päivän rauta, grammaakaan enempää en olisi saanut” – analysoi uuden sumo-tekniikan kisojen alla sisäänajanut pronssimitalisti.

Kisan olosuhteet olivat pohjoisen miehelle erityisen haasteelliset. Lämpötila nousi +41 asteeseen ja nestehukka oli suuri. Niskanen sai pidettyä painonsa kurissa syömällä ja nauttimalla nesteitä. Kisavaaka osoitti 109,6 kilon lukemiä. Kisa alkoi perjantai-illalla klo 21 ja päättyi klo 24.00. Siihen aikaan normaalisti ollaan jo nukkumassa. Arvokisoissa tämä on kuitenkin normaalia, ja siihen on sopeuduttava. Järjestäjät aiheuttivat kilpailijoille ylimääräistä päänvaiva, kun kisan alkua aikaistettiin siten, että kyykyn lämmittelyihin jäi vain reilu kymmenen minuuttia aikaa. ”Runsas lenkkeily ja aerobinen harjoittelu pelasti minut tässä kisassa. Moni kilpakumppani hyytyi kesken kisan, kun peruskunto ei kestänyt” – kiitteli Niskanen harjoittelukaudella Hiukan harjuilla vietettyjä tuntejaan.

Seura onnittelee Jaria mahtavasta saavutuksesta!

Linkki: kilpailun tulokset