Sotkamon Visa puolustaa voimanoston SM-kultaa ilman Hannu MalistaSotkamon Visa on kahden viime vuoden Suomen mestari, mutta ei kotikenttäedustaan huolimatta nyt vahvin ennakkosuosikki, kun voimanoston seurajoukkuekilpailun SM-mitalit ratkaistaan Sotkamossa lauantaina.
—Meillä on viidestä mukana olevasta joukkueesta huonoimmat lähtöpisteet. SM-mitali on toki tavoite, mutta pronssikin voi olla tiukassa”. arvioi seuransa mahdollisuuksia Heikki Piirainen, joka mestaruuskisoissa toimii kilpailunjohtaja.
Voimanoston SM-joukkuekullasta kamppaillaan neljän miehen joukkuein. Sotkamoon ilmoittautui viisi seuraa, vaikka lupa oli tulla enemmänkin, maksimissaan jopa kahdeksan. Joukkueen nostajien painoluokalla ei ole väliä, sillä jokaiselle lasketaan punnituksen jälkeen omat, painon mukaiset pistekertoimet. Visa puolustaa kaksi vuotta sitten Ylitorniolla ja viime syksynä Joensuussa voittamaansa Suomen mestaruutta nelikolla Jari Niskanen, Kyösti Kehänen, Mika Smura, Timo Salminen. Niskanen ja Smura ovat noin 100 kilon miehiä, Kehänen 90kiloinen ja ensikertalaisena mukana oleva 24-vuotias Salminen 82,5 kilon sarjan nostaja.

Visan kirkkain tähti loukkaantuneena

Visa on SM-kisoissa varamiehisenä, sillä sen kirkkain tähti, MM-kisoissakin vuosi sitten ollut Hannu Malinen on olkapäävamman vuoksi koko syksyn sivussa. Kilpailun ennakkosuosikki on Joensuun Puntti-Pojat, jonka nelikolla on tältä vuodelta yhteispisteet 1.920,45. Se on enemmän kuin Visan viime syksynä tekemä seurajoukkueiden virallinen SE 1.914,24. Nyt visalaisilla on koossa vain 1.526,63 pistettä. Yksi selitys on joukkueen varamiehisyys, toinen se että Kyösti Kehänen on nostanut tänä vuonna selkävaivojen vuoksi vain yhdet muodolliset kisat tuloksen ja kisaedustuksen varmistaakseen. Eikä tietysti Malisen puuttuminenkaan voi olla näkymättä. SM-kisojen kolme muuta seuraa ovat Tikkurilan Kajastus, Pietarsaaren Voimailijat ja Oulaisten Voimailijat, joilla kaikilla on tältä kaudelta paremmat pisteet kuin sotkamolaisilla.
”Kun ollaan SM-kisoissa, tilanne on kuitenkin aivan toinen kuin yksittäisiä tuloksia nostettaessa”, Heikki Piirainen muistuttaa.

Sirviö ei ehtinyt SM-kisakuntoon

Visa valitsi joukkueensa aika pienestä joukosta, sillä salilla on tänä syksynä käynyt kymmenkunta nostajaa. Yksi vaihtoehto loukkaantuneen Malisen paikalle oli Asko Sirviö, joka on tänä syksynä palautellut taas liikeratoja mieleensä, mutta ei ehtinyt vielä kilpailukuntoon. Paluuta tekevän Sirviön tavoitteet ovat ensi kevään SM-kisoissa. Sotkamossa lauantaina hän on huoltajana. SM-kisat käydään lauantaina uudessa paikassa, lukion liikuntahallissa Sotkamon keskustassa. Kun sali pari vuotta sitten tehtiin, niin jo silloin varauduttiin, että parketti kestää raskaan raudan töminän. 400-500 hengen katsomotilatkin ovat valmiina, joten kisaisännäksi taas kerran päässyt (kuudennet SM-kisat) Visa säästyy melkoisilta tavaroiden rahtaustalkoilta.
”Raudatkin ovat terveyskeskuksen alakerran punttisalissa 200 metrin päässä, joten niiden siirtely on lukiolle paljon helpompaa kuin Katinkultaan”, Piirainen perustelee.
Vaikka kisat ovat joukkuekisat, ne nostetaan samalla tavalla kuin henkilökohtaisetkin kilpailut. Kaikki 20 miestä tekevät ensin tuloksen (kolme yritystä) jalkakyykyssä, sitten penkkipunnerruksessa ja lopuksi maastanostossa. Näin päivän aikana tulee 180 nostoyritystä ja 3-4 tunnin kilpailu-urakka.

Voimanoston seurajoukkueiden SM-kilpailut Sotkamossa lukion liikuntahallissa lauantaina 22.11. alkaen kello 12. Mukana neljän miehen joukkueilla Sotkamon Visa, Joensuun Puntti-Pojat, Tikkurilan Kajastus, Pietarsaaren Voimailijat ja Oulaisten Voimailijat.

Lähde: Kainuun sanomat 19.11.2003, Jorma Säkkinen